В Ужгороді зібрали цьогорічний урожай ківі

Понад тонну ківі щороку зриває ужгородець Генріх Стратон з 30 кущів на звичайній присадибній ділянці. Збір урожаю-2019 саме в розпалі.

Ще студентом у 90-х роках пан Генріх захопився ідеєю вирощування ківі. Разом з батьком вони вивели та запатентували український сорт, який буде плодоносити в умовах відкритого грунту по всій території країни. Назвали його на честь батька «Карпат Стратона Валентайн».

Пан Генріх каже, ківі можна використовувати і для маринаду шашлика. Спілий плід розім’яти та додати до м’яса, тримати не більше пів години і можна смажити – інакше завдяки вмісту ферменту актинидину буде фарш! Також з маленьких ягід чоловік робить самогон. Проте основна діяльність сімейного підприємства – розмноження українських екзотів.

Через 3-4 роки кущ починає давати перші плоди і потім плодоносить понад століття! Ківі – це ліана, тому легко вирощується, як виноград, на звичайному лугоші. Варто додати, на відміну від екзотичних країн, в Україні немає шкідників, які б завадили росту рослин, тому обробляти хімією їх не потрібно.

У результаті маємо екологічно чистий український продукт з низькою собівартістю. Цього року оптова ціна – 25-30 гривень за кілограм. Генріх Стратон очікує земельну реформу, аби придбати ділянку у 5-10 гектарів і закласти велику плантацію ківі. А у перспективі – вихід з українськими екзотами на європейський ринок.

Вас може зацікавити

Коментар (1)

ЗАЛИШИТИ СВІЙ КОМЕНТАР

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

three × three =