Закарпаття перестає бути аутсайдером у сфері децентралізації

Історично важлива сесія Закарпатської обласної ради стала своєрідним проривом краю із лузерів децентралізаційної реформи, адже нарешті, Перспективний план формування територій громад Закарпатської області затвердили. За основу взяли проект, поданий ОДА, де – 57 ОТГ, далі за потреби будуть вноситися зміни. До сесії та під час засідання було гаряче. На площі Народній з самого ранку мітингували представники потенційної Холмківської ОТГ проти приєднання до Ужгорода, та представники медзакладів, проти перенесення їх установ на “БАМ”.

Історичне для Закарпаття рішення – прийнято! Перспективний план формування територій громад Закарпатської області затверджений на сесії обласної ради. «За» проголосувало 37 депутатів, «проти» – 0, «утрималося» – 2, не голосували – 17. 57 ОТГ – такий план взято за основу. Далі будуть вноситися при необхідності зміни після їх вивчення і обговорення.

Була спроба перенести питання щодо плану, яке у порядку денному – останнє 73, на початок, проте депутати її не підтримали. Це обурило мітингувальників, які зранку зібралися перед ОДА, і вони перемістилися у атріум. До людей вийшли депутати та попросили набратися терпіння.

Також була спроба зробити перерву перед розглядом резонансного питання, але пропозицію депутата від Єдиного Центру Василя Губаля не підтримали.

Тим часом досить несподіваною виглядає спільна позиція фракцій, які, як здається на перший погляд мають кардинально протилежну ідеологію – йдеться про відродження, опозиційни блок та єдиний центр – саме ці фракції вносили пропозицію, аби перенести розгляд питання по ОТГ . А вже за результатами голосування стало відомо, що не голосували за ухвалення перспективного плану саме представники Опоблоку, Відродження та Єдиного Центру. Чому ці три партії знайшли спільну мову та мають спільну позицію з цього питання – залишається тільки здогадуватися…. Нагадаємо, це – не перша спроба єдиного центру блокувати утворення ОТГ – до прикладу, ще в 2015 році стараннями депутатів цієї партії було заблоковано утворення Тячівської ОТГ.

Холмківська ОТГ буде окремою громадою, без приєднання до Ужгорода. Як і вимагали мітингувальники до початку сесії.

Також задоволено вимогу представників медзакладів, які виступали проти перенесення установ у інші приміщення з центру на околицю міста Ужгород.

Питання про затвредження завдання на проектування об’єкта на вулиці Грибоєдова, яке викликало соціальну напругу – зняли з порядку денного. Проте розглянули чимало важливих питань для розвитку краю. Зокрема, про створення Комунальних некомерційних підприємств на базі медзакладів обласного значення, адже інакше, ці установи не отримали б фінансування наступного року і гальмували медичну реформу.

Дискутували депутати про те, коли і як проводити конкурс на заміщення голів новостворених медзакладів. Підтримали пропозицію Віктора Русина.

Дискусійним було і питання збільшення статутного капіталу Міжнародного аеропорту Ужгород. Більшість депутатів проголосували за те, щоб виділити додатково цьому комунальному підприємству два з половиною мільйони гривень.

Затвердили й інші питання, яких на порядку денному – 73. Також заслухали звіт прокурора Закарпатської області про стан злочинності у краї. Кориитуючись нагодою, прокурору задали наболіле питання про наркоторговців, яких відпустили під заставу.

Загалом до сесії та під час засідання було гаряче, проте депутати попрацювали плідно! І в результаті закарпатці отримали довгоочікувані історичні рішення для розвитку краю.

Вас може зацікавити

ЗАЛИШИТИ СВІЙ КОМЕНТАР

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

20 − 11 =