У рамках святкування 100-річчя створення гуцульської народної ради у рахівських Ясінях минулої неділі відбувся 6-й гастрономічний фестиваль «Довбушева юшка». Крім того, цього дня святкували місцеві й день народження селища.
Колоритно, драйвово та смачно! – тільки так проходять народні гуляння у столиці Гуцульщини. Рахівське селище Ясіня вже вкотре зібрало поціновувачів прадавньої карпатської культури і любителів однієї з найсмачніших страв, яку свого часу готував сам Олекса Довбуш – відомий опришок – гуцул. Відтак, що відрадно, історія та кулінарні традиції тут відомі чи не кожному.
Рецептура супу насправді проста. Сюди входять найрізноманітніші інгредієнти, які були під руками чи знайдені у лісі: м’ясо звіра чи птиці, гриби білі чи будь-які інші, не важливо. Усе поміщали в казан і варили. Звичайно, з часом люди почали додавати щось своє і нині юшка геть інша, але така ж запашна та смачна, як і раніше.
Окрім головної страви, гості гастрономічного фесту мали змогу скоштувати різні види сирів, меду, вин та палинку домашнього виробництва. А ще – вже такі улюблені закарпатські страви та й сусідніх регіонів.
Урочисту частину зі сцени розпочали своїми виступами не лише місцеві колективи, а й гості заходу та сам Ясінянський господар.
Позаяк основний здобуток населеного пункту – його населення, тому багатьох, хто досяг якихось успіхів на шляху, а відтак власними зусиллями посприяв розвитку краю, цього дня було нагороджено.
Поки лунали вітання зі сцени та практично у різних куточках по всьому периметру святкувань, присутні мали змогу придбати різні цікаві та унікальні речі на імпровізованому базарі, котрий скликав торгашів з усіх усюд.
Люди у захваті від подарованого їм свята. Адже в ньому переплелося кілька історичних подій, які варті уваги та пам’яті.
Ввечері на гостей чекала не менш насичена концертна програма за участі й відомих артистів України.
Отже, проведення таких фестів популяризує наш край, нашу культуру, наші традиції та гастрономію – переконані всі причетні до дійства. Тому організатори обіцяють: свято матиме продовження і тут зустрінемося вже за рік.