Закарпатці стали масово шкодити собі й довкіллю у традиційний спосіб

Традиційно весною в Україні та на Закарпатті зокрема починається хвиля пожеж на полях та на узбіччях доріг. Люди спалюють суху траву, листя. І часто вогонь перекидається на лісосмуги та навіть на житлові будинки!

Рятувальники майже щодня гасять десятки займань у різних регіонах. А тих, хто підпалює сухостій, лякають високими штрафами. Проте людям – байдуже. Чим шкідливе спалювання опалого листя та що з ним робити?

Вогонь швидко розповзається навкруги. Дим від згарищ розповсюджується на узбіччя, застеляючи видимість водіям. Це Іршавський район. Жителі цього села вирішили привести до ладу територію біля пам’ятника Шевченка до річниці народження великого кобзаря.

Екологи неодноразово наголошують на тому, що спалювати листя заборонено. Такі дії завдають шкоди навколишньому середовищу і здоров’ю людей.

Фахівці стверджують, що дим вогнища з листям містить приблизно в 350 разів більше речовин, які викликають рак, ніж в сигаретний дим. Як правило, листя та сухостій спалюють не на асфальті, а прямо там, де їх зібрали, тобто на землі. В результаті відбувається випалювання верхнього шару грунту.
Працівники ДСНС України у Закарпатській області не припиняють наголошувати, що загорання сухостою і трави провокують масштабні пожежі. Це в свою чергу стає причиною смогу в містах та аварій на дорогах.

Так, лише впродовж останньої доби на території області із 54 зафіксованих пожеж 47 – це спалювання сухої рослинності та чагарників. Усього з початку року таких загорань вже сталося 216, а загальна площа, пройдена вогнем, перевищує 197 гектарів.

Спалювати листя прямо забороняє низка законів, а адміністративний кодекс передбачає за це покарання у вигляді штрафу. Його розмір – від 340 до 1700 грн.

Щоб позбутися опалого листя, екологи рекомендують компостувати його. І додають, що для цього не треба особливих знань або зусиль. Так само агрономи кажуть: в листовому перегної азоту і фосфору майже стільки ж, скільки в коров’ячому гної.

Вас може зацікавити

ЗАЛИШИТИ СВІЙ КОМЕНТАР

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

16 + 5 =