Бограч – популярна страва національної угорської кухні, що так само вважається традиційною й на Закарпатті. Це – гуляш, приготовлений із кількох видів мяса, з додаванням овочів, меленої паприки та спецій. Уже п’ятий рік поспіль на базі курорту Косино організовують кулінарне змагання із варіння цієї страви. Умови конкурсі – незмінні – команда має складатися із 4 чоловік, бути вбраною в національне угорське або тематичне вбрання, наварити на чемпіонаті не менше, ніж 100 літрів бограчу. Загалом же призовий фонд чемпіонату – 75 тисяч грн. Оцінювало учасників журі, яке цього річ склали представники закарпатської влади. головував до прикладу очільник Закарпатської ОДА Геннадій Москаль. Також із ним визначали переможців голова Берегівської міської та районної адміністрацій. А ще організатори фестивалю запросили відомого українського ресторатора Дмитра Борисова. Розповів один із членів журі і про критерії, за якими будуть обирати переможця. Кухар розповів, що справжній бограч – це ідеальний баланс солодкого і масного бульйону. Учасники конкурсу кажуть, найважливіше журі для них – це гості фестивалю. А от відвідувачі куштували багато і самі визначили для себе своїх переможців.