За давньою традицією, належне різдвяне святкування починається ще ввечері напередодні Різдва з духовних і матеріальних приготувань. Вечір цей зветься Святим чи Свят-Вечором, або ж Навечір’ям Різдва Христового, що припадає на 6 січня.Протягом усього дня перед Різдвом прийнято тримати строгий піст. За давнім звичаєм до свят господині ретельно прибирали в хатах, розмальовували квітами комин, застеляли нові або чисто випрані скатерки, рядна й рушники. Зараз же квітами помешкання не розфарбовують, однак до святвечора готуються не менш ретельно. Й особливу увагу приділяють саме святковому столу. Кажуть, традиційно на ньому має бути 12 страв, основна з яких – кутя.Останній день перед Різдвом – найбільш шанований для всіх християн – і східного, і західного обрядів. А також це одне з найважливіших родинних свят. Час, коли кожна сім’я створює в оселі атмосферу затишку, достатку та злагоди.