Криза для фермерів

Закриття продуктових ринків із впровадженням карантинних обмежень сильно вдарило по місцевих виробниках ранніх овочів. Адже для багатьох селян чи фермерів продаж продукції на ринку – єдино можливий канал збуту. Вже за кілька днів сотні гектарів овочів почнуть дозрівати, та подіти їх просто нема куди. Декілька сотень гектарів ранніх овочів у с. Заріччя вже починають дозрівати та, на жаль, через впровадження карантинних обмежень продукцію просто нема куди подіти. Закриття ринків спричинило справжню паніку серед закарпатських аграріїв. Адже зараз склалася така картина: з одного боку є попит, з іншого – товар, але ланцюг постачання розірваний. П. Іван розповідає, майже кожна сім’я у Заріччі займається овочівництвом. Конкуренцію один одному ніхто ніколи не складав. Продукція завжди мала місце для реалізації. Нині ж всі фермери села опинилися в однаковому, вкрай складному становищі. Фермер каже, понад 50 соток посаджених ним ранніх овочів, а це – капуста, редис та огірки вже за кілька днів повністю дозріють, тож їх доведеться збирати. Якщо ж ситуація не зміниться, продукцію доведеться роздати безкоштовно. П. Іван додає, нині всі фермери сподіваються на підтримку з боку держави, як це відбувається у країнах ЄС. Адже попит на продукцію справді є, але люди просто не мають можливості її придбати. Фермер розповідає, у той час поки у супермаркетах продовжує зростати вартість привозних овочів із-за кордону, власна екологічно вирощена продукція повністю знецінюється. Потрібно розуміти, подорожчанняімпортної продукції відбувається через підвищення курсу долара.Якщо ж в українських магазинах буде реалізовуватися місцева продукція, то вартість долара на ній не відобразиться.Тож, до прикладу, замість 35 гривень за кілограм привозної капусти, українці б мали змогу віддати тільки 15 за вирощену вдома.

Вас може зацікавити

ЗАЛИШИТИ СВІЙ КОМЕНТАР

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

seventeen − 3 =