Бриндза- сичужний розсільний сир, виготовлений з овечого, коров’ячого, козячого молока. На Закарпатті його зазвичай виготовляють у гірських районах – Рахівському та Міжгірському. Цікаво, що у всіх господарів вона різна на смак, хоча здавалося б молоко в овець однакове і готується продукт за одними й тими ж самими рецептами…Звичайно, що бриндзя- продукт на любителя. Багатьом людям не подобається її запах, комусь вона не до вподоби і на смак…Проте, чимало людей можуть споживати її в якості добавки, наприклад у традиційні гуцульські страви токан чи банош. При виборі бриндзі покупцеві варто звернути увагу на декілька критеріїв–продукт не має бути гірким, а більше солоним…сир повинен володіти специфічним запахом. Натуральна бриндза повинна мати ламку, але водночас крихку консистенцію. Щодо забарвлення – то вона має бути сніжно-біла. А про її користь годі і говорити – споконвіків вона була основним елементом здорового харчування горян.