На Закарпатті, в одному з фермерських господарств Хустщини, успішно вирощують найдорожчу у світі ягідну культуру – лохину. Цими днями на плантаціях активно збирають урожай. На полях, рясно вкритих відбірною ягодою, побувала і наша знімальна група. Смачна, поживна, а ще – містить цілий комплекс вітамінів. Все це про лохину, яку називають королевою ягід. На вигляд вона трохи схожа на чорницю, але більша за розмірами та ніжніша на смак. Цими днями урожай лохини збирають у фермерському господарстві «Ранчо Хайленд», що в селі Липча Хустської громади. Тут заклали плантацію лохини на п’яти гектарах. Кажуть: спочатку планували посадити малину, але за порадою агрономів зупинились на лохині, яка гарно росте у кислих грунтах. Висадити примхливу ягоду було непросто: цьому передувала ретельна підготовка. Зрештою, закупили саджанці. Для себе визначились: вирощуватимуть лише органічну лохину, яка не буде містити шкідливих хімічних речовин. Нелегко і прополювати ягоду, адже все треба робити вручну. Та винагородою за труди стало те, що лохина добре вкоренилася, підросла і радує першими врожаями. Цього року ягоду почали збирали на два тижні пізніше. З гектара планують зібрати 800 кілограм. Цей процес також проходить лише вручну. Лохина помічна при цукровому діабеті, покращує зір та має позитивний вплив на здоров’я людини. На ранчо «Хайленд» її вирощують 5 сортів. У господарстві кажуть: кліматичні умови Закарпаття підходять для вирощування лохини. Продукцію реалізовують у місцевих супермаркетах, а у перспективі подумовують про експорт ягоди та вирощування її у парниках. Ще гектар планують висадити восени. Є й інші цікаві ідеї. Смачна і корисна, лохина користується попитом у прихильників здорового харчування та гурманів. Хоч ціни і варіюються в діапазоні 300-400 гривень за кілограм, та охочих поласувати вітамінною бомбою вистачає, зокрема, й серед відвідувачів ранчо. Тож місцеві господарі бачать перспективи у цій інноваційній справі та готові й надалі розвивати ягідництво у Закарпатті.