Великий піст – найдовший і найсуворіший в році. Християни у цей період шанують сорокаденне перебування Ісуса Христа в пустелі. Очищують душу молитвою та покаянням, а от тіло – обмеженням продуктів тваринного походження. Закарпатці переконують – і без м’яса почуваються не гірше. Незважаючи на всі обмеження, меню на Великий піст можна зробити різноманітним і смачним. Господині краю діляться пісними рецептами. Тетяна Батин – дієтолог. Жінка розповідає піст – чудовий спосіб очистити організм від токсинів. Але він вимагає правильної підготовки, людям поступово слід відмовлятися від вживання м’яса та молочки. А згодом збалансовано будувати меню. Білок в нашому раціоні забезпечує енергію, підтримує настрій і когнітивні функції. Тож очевидна його необхідність. Чим замінити такі потрібні організму тваринні білки? Варто слідкувати, щоб організм отримував всі необхідні мінерали та вітаміни. Проте лікарі попереджають: піст – не для всіх. Відмовитися від цього методу “духовного” очищення слід людям з підвищеною кислотністю, виразкою шлунка і іншими захворюваннями травної системи. Не радять постити дітям, вагітним, а ще людям похилого віку. Віряни не радять перетворювати піст на дієту. Нагадують, це той час коли очищується душа і звільняється від гріха.