Закарпаття славиться своїми виноградниками. Тут і на великих плантаціях, і на маленьких домашніх городинах – всюди плететься лоза з гронами соковитих ягід. Пан Володимир культивує ранні сорти винограду. Цьогоріч сезон у його господарстві вже закінчився, тож чоловік показує, як готує власний виноградник до холодної пори року. Паралельно розказує про урожайність 2024 року. Каже, виноград вродив посередньо, вдалося зібрати набагато менше продукції, ніж минулого року. Погана врожайність винограду відмічається по всій території України. Зокрема, через посуху та спеку. У Закарпатті на малу кількість зібраного цього сезону винограду вплинули ще й додаткові фактори. Загалом ціна на столові сорти винограду у поточному році доволі висока. Еспортний дешевший – в середньому, від 100 гривень, вартість місцевого подеколи доходить до 200 гривень, в залежності від сорту. Пані Зузанна – цінителька винограду, купує його декілька разів на тиждень. Аби економити, бере осипані грони, але ласувати улюбленою ягодою собі не відмовляє. Медики наголошують, поки триває сезон, виноград варто споживати чи не щодня, аджне він є дуже корисним продуктом, що містить багато антиоксидантів. Рекомендована кількість винограду на день становить близько 150-200 грамів для дорослої людини.