Традиційно 28 листопада, незалежно від дня тижня, на який припадає ця дата, розпочинається останній піст у році, що передує одному з найбільших християнських свят – Різдву Христовому. Триватиме він 40 днів і закінчиться 6 січня, у переддень народження Ісуса Христа. Споконвіків у час посту віряни обмежують себе у певних харчових продуктах. Вважається, що Різдвяний піст, порівняно з Великим абоУспенським, не такий уже й суворий. Найбільш традиційним його виявленням є заборона у вживанні продуктів тваринництва – м’яса, вершковогомасла, молока, яєць та сиру. Пані Анна, родом із Кушниці, розповідає, у селі, де вона народилася, яскраво дотримуються різдвяних традицій і звичаїв, тож і придержуватися посту для жінки неабияк важливо. А от пані Наталія із Сільця розповідає, у час посту не відмовляється від заборонених церквою страв. Справді, надважливо не лише обмежувати себе у всіх раніше згаданих речах, а й розуміти справжню суть Різдвяного посту. Тож варто пам’ятати, що піст -це в першу чергу духовна практика, а не лишетілесна, тут головне молитва, спокій і духовне очищення.