В Ужгороді у музеї під відкритим небом жителям нагадали про давні традиції предків. Тут готували один із перших супчиків із давньої книги Закарпатських рецептів. Це Ракоці Левеш. Колись стравою частували на весіллі Ілони Зріні, а днями її смакували туристи Ужгорода. Кутя, фасоля з цибулькою, грибна юшка, смажена рибка, а ще тушкована капуста, вареники… Чого тільки не готують Закарпатці на Святвечір. Для більшості за народними традиціями на святковому столі має бути 12 страв. Господині завжди видумовують новенькі страви, забуваючи про стародавні рецепти. Як от Ракоці Левеш. Ракоці левеш називають супчиком доколумбової епохи – сюди входить мінімум інгрідієнтів: цибуля, смалець, квашена капуста, сметана, копченості. Його з давніх часів частували з ранку на Різдво. Цей смаколик чудово пасуватиме на різдвяний сніданок. Готується наваристий у казані. У розігрітий наливають масло, кладуть цибульку, сало, морква. Бульйончик вже кипить, Шеф кухар Анатолій вже підготував у казан і головні інгредієнти. Кілька хвилин кипіння і вуаля. Готували Ракоці Левеш в Ужгороді у музеї аргітектури та побуту. Першими зібрали пробу із супчику туристи. Таким публічним приготуванням Ракоці левеша працівники музею сподіваються нагадати жителям про давні традиції предків. Тож якщо ви не знали чим себе потішити різдвяного ранку, то ось вам ідея.