Регулярні моніторинги здійснюють фахівці Держпродспоживслужби до закладів тимчасового проживання та харчування вимушених переселенців. Фахівці здійснили моніторинг 341 пункту тимчасового проживання внутрішньо-переміщених осіб, з яких 83% відповідають мінімальним вимогам щодо забезпечення санітарно-епідеміологічного благополуччя. Також, перевірено 277 закладів харчування евакуйованих осіб. Також, фахівці Держспоживслужби дають чіткі рекомендації для зменшення ризику харчових отруєнь. Заклади тимчасового проживання та харчування внутрішньо-переміщених осіб регулярно перевіряє головне управління Держпродспоживслужби з метою забезпечення санітарного та епідеміологічного благополуччя та недопущення ускладнення епідситуації. Щоденно кількість зареєстрованих внутрішньо-переміщених осіб, а, відповідно розгорнутих пунктів тимчасового проживання вимушених переселенців. Напередодні Великодня можливе збільшення випадків харчових отруєнь. Сергій Шуберт застерігає вимушених переселенців від можливих ризиків. Фахівцями держпродспоживслужби проведено моніторинг 277 пунктів харчування внутрішньо-переміщених осіб. Керівникам надали чіткі рекомендації щодо забезпечення санітарно-епідеміологічого режиму на харчоблоках. Наразі спалахів гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь в місцях проживання та харчування евакуйованих осіб не зареєстровано. Також, Держпродспоживслужбою проводиться відбір проб та контролюється питне водопостачання. В місцях, де зафіксували невідповідності, людей забезпечили привозною питною водою. Після проведення моніторингових робіт відібрали повторні взірці – вони всі відповідали показникам норми. Також, для запобігання харчових отруєнь фахівці Держпродспоживслужби закликають мешканців не купувати продукти на стихійних ринках. Натомість, рекомендують купувати продукти в торгових мережах або агропродовольчих ринках. Місця, де готують їжу для вимушених переселенців повинні бути в чистоті. Допуск до виготовлення харчових продуктів обслуговуючого персоналу не має мати протипоказань щодо роботи з харчовими продуктами. Наступне – зберігання продуктів. По можливості з харчування необхідно виключати кремовані кондитерські вироби – без належного зберігання вони швидко псуються.