Підтримка фермерів

У корівнику тепло, годують добре, ще й звучить музика, аби продуктивніше давали молоко  – так атмосферно на фермі на околиці села Червоне. Годують корів тричі на день, двічі на тиждень вигулюють взимку, у теплі пори року –випас щодня, доять – двічі на день. Поки працюють над запуском автоматизованої лінії, одночасно двох корів підключають до ось такої доїльної системи, вартістю 80 тисяч гривень. На фермі таких апаратів два. Ферма спеціалізована на молочних породах корів – сементал, галштин та джерсей. Наразі тут 80 голів, з них 50 дойних, решта – у процесі. Кажуть, найкраще молоко дає корова після третього теля. Доїти їх можна починаючи з півтора року до 15. 300 літрів молока обробляють за день. На виході готова продукція – у середньому це 12 кг творога, 15 літрів вершків, 8 кг сиру. Запаковують у спеціальну форму, пресують, а потім вакумують. Продають продукцію на ринках Чопа та Ужгорода. На фермі один бичок на прізвисько Перс породи сементал, якого купили за 800 доларів. Йому 3 роки. За цей час запліднив понад 4 десятки корів природнім шляхом. Дмитро Немеш каже, з кормами зараз туго. Якщо сама ферма займає 8 гектарів, то під посів взяли в оренду ще 20 гектарів, але і цього не вистачає – доводиться докупляти. Фермер каже, наразі ціль стоїть вийти на точку беззбитковості і працювати хоча б у нуль. А на весну прагнуть перших прибутків. Наразі 8 осіб працевлаштовані, з розширенням – наймуть ще робітників. Закупили обладнання на суму мільйон 600 тисяч гривень. Наразі працюють над сертифікацією, аби  виходити  на торгівлю не  тільки на ринках, а й у супермаркетах. У планах розвивати власну торгову марку крафтової продукції та приваблювати цим туристів. Фермери переконані, без підтримки від держави та краю – реалізувати їх важко, то ж розраховують на неї і надалі.

Вас може зацікавити

ЗАЛИШИТИ СВІЙ КОМЕНТАР

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

fifteen − three =