Гранти для закарпатців

Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО) на початку лютого оголосила про початок програми грантової підтримки. Реалізують проєкт завдяки фінансуванню Європейського Союзу. Мета – інвестиційна грантова допомога мікро- та малим сільськогосподарським виробникам, кооперативам та асоціаціям виробників географічних зазначень. До участі запрошуються сільськогосподарські виробники з Львівської, Івано-Франківської, частини Чернівецької та Закарпатської областей. Європейські кошти стануть у нагоді сільським домогосподарствам, малим та середнім агровиробникам. Прграмою чітко визначені критерії відбору претендентів на грант. Зокрема, крім розміщення – в межах Закарпаття, каже Ганна Антонюк, до прикладу, виробники меду повинні мати щонайменше 20 вуликів, бажання скористатися географічним зазначеннямі і приєднатися до спілки чи Асоціації, яка є його управителем. По гуцульській коров’ячій бринзі – вимоги схожі. Єдина відмінність – кількість корів: не менше 5. Програма передбачає підтримку виробників – коштами. Розмір власного внеску претендента на гарнт – 10% від запропонованої інвестиції. Визначені два грантові вікна: мале – до 10 тисяч доларів, доступна і для фізичних осіб, розповідає Ганна Антонюк. А велике грантове вікно – до 25 тисяч доларів виключно для юридичних осіб. Конкурс – відкритий. Заявки подаються через Державний аграрний реєстр до 10 березня 2023 року. Заявки розглядаються протягом 3 тижнів. Спочатку українськими експертами, потім відсилаються на затвердження до головного офісу ФАО до Риму. Про результати відбору учасників поінформують через Державний аграрний реєстр. Для роз’яснення та відповідей на різні питання – щосереди експерти проводять вебінари. Фахівці проєкту консультували і закараптців. Триватиме проєкт до січня 2025 року. Це перший конкурс. Далі будуть ще кілька – варто слідкувати за новинами, аби не втратити можливість для розвитку свого бізнесу. А ще у планах розширити географічні зазначення виробників папріки, лекваря, джемів, сиру, що базуються на традиціях та особливостях природних умов Закарпаття.

Вас може зацікавити

ЗАЛИШИТИ СВІЙ КОМЕНТАР

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

16 + 1 =