Його готують всі, він об’єднує Українців, а склад його продуктів допомагає статистам вирахувати рівень інфляції. Нині існує майже сотня рецептів борщу. Мої колеги взяли класичний рецепт і вирушили на ринки Ужгорода, аби дізнатися, скільки коштує нині приготувати борщ. Про нього співають пісні. Його хочуть внести до Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. А ще саме борщовим набором вимірють споживчий кошик українців. То скільки вартує нині приготування улюбленого супчику на Закарпатті перевіримо на ринку Ужгорода. Рецепт у нас класичний: цибуля, морква, буряк, капуста, картопля та м’ясо. Скуповуватися починаємо з овочів. Купуємо цибулю. Минулого року вона коштувала 7-8 гривень за кіло. Тепер – у середньому просять 12-15-ть. Яка ж ціна капусти? А нам підійде і та сама білокачанна – її ціна за кілограм – 10 грн. Основний інгредієнт без якого наш борщ не почервоніє – буряк. Ну, а далі ідемо у м’ясну лавку. Тут цін 10, 20 чи навіть 50 грн не почуєш. Нам для борщу достатньо свинних ребер їх ціна 105 гривень. І того: 179 гривень виходить нині борщовий набір. Що правда з ціною всіх інгредієнтів за кілограм. Експерти розповідають рівень інфляції за 10 місяців поточного року зріс по Україні на 8,5 відсотків. Тільки з вересня по жовтня ціни змінилися на 0,9 % по Україні. Найбільше у ціні зросло м’ясо. Подорожчала як свинина, так яловичина та курятина. Прогнози експерти давати не беруться, однак попереджають, що в період новорічних свят ціни можуть знову скочити в гору.