Традиції у Тур’є-Реметівській громаді опередаються з покоління у покоління! Досвідом випікання пасок та закараптських грудок ділилися у одній зі шкіл громади. Тут влаштували Великодні майстер-класи!Усі майстрині кажуть, секретний інгридієнт – це любов! Тоді усе вдається! Пані Вікторія – вправна господиня, досвідом ділиться залюбки! Ще й дає майстер-клас з випікання паски. Жінка каже, паску варто робити -у тиші. От зараз тісто у формі постоїть – підійде, потім зверху треба жовтком помастити, а далі – прикрашати. Дівчатка – вчаться, за роботою ведуть розмову про пасхальні тардиції та обряди. Зазвичай, господині секретами рецептів не діляться! Та не у випадку збереження традицій, адже лише так зможуть передати з покоління у покління! Крім паски- як головного атрибуту Великодня, язково, у кошик на Закараптті кладуть тардиційну сирну грудку. За смаком її роблять солону або солодку. Пані Надія, показала, яку робить за старовинним родинним рецептом. Для аромату -додає трохи ванілі. Далі – збивають 10 яєць. І додає родзинки. Збиту яєчну масу поступово додає, помішуючи, до молока з цукром у момент, коли починає кипіти. Далі сціджують сироватку через марлю і надають грудці форму. Як охолоне і стече – смакота готова! Зберігати народні традиції – важливо! Тому і долучають молодь у різні цікаві способи! Так у звичайній сільській школі показали приклад формування освіченої і свідомої нації сучасних українців з глибоким корінням, традиціями та історією, за яку воюють наші захисники! Бережім своє!