Ужгородська кава: колись і сьогодні

Дарує неповторний аромат, смак, а ще бадьорить. Перетворює ранок в ідеальний початок продуктивного дня. ЇЇ частуючи вирішуючи ділові питання, зустрічаються подруги, закохані. І певно немає людини, яка б не куштувала кави.За статистикою, за 1 рік на нашій планеті люди випивають більше 200 мільярдів чашок кави. Гарячої, холодної, з молоком, морозивом чи коньяком. Історія кавування почалася ще з часів перших східних цивілізацій. Напій полюбляла Роксолана вона ж його популяризувала в Туреччині, звідки напиток добрався і у Європу. Хоча шлях його тривав століттями.Кавування неодмінна складова життя ужгородців. Каву почали куштувати родини Ракоці, Другетів, Берчені. Напій був дорогим, не кожен міг собі його дозволити. А от перший будинок кави Кавігаз, в Ужгороді було відкрито у 19 столітті. У 1926 році тут вже діяло 6 кав’ярень. Каву мелену, в зернах, чи то готову можна було придбати і у так званих колоніальних магазинах.Ось це приміщення, де ми спілкуємося … облаштоване саме у стилі таких магазинів. Це нещодавно створена експозиція у краєзнавчому музеї області. Ось один з найстаріших експонатів у цій залі.А ось так виглядали кавоварки.Нині такі апарати побачиш хіба що у музеях. У сучасних кав’ярнях як помел кави так і її приготування здійснюють на одному апараті.Скільки ж нині кав’ярень в Ужгороді, можна хіба здогадуватися. Каву варять різну. Кав’ярні облаштовують у стилях хайтек, фюжн, лофт, прованс… А ось так виглядала ужгородська кав’ярня на початку минулого століття.Вже тоді Ужгород славився культурою кавування. І вона зберігається досі. А місто має славу як кавова столиця України. І хоч кав’ярні нині виглядають зовсім інакше, є дещо спільне. Тепло і затишок і цей неповторний кавовий аромат, що тішить і бадьорить.

Вас може зацікавити

ЗАЛИШИТИ СВІЙ КОМЕНТАР

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

4 + sixteen =