Як вберегтися від ботулізму, а якщо запобігти хворобі не вдалось – розпізнати і вилікуватись, розповідає лікар-інфекціоніст Віктор Петров. Про ознаки зараженої їжі, перші симптоми хвороби та лікування. Ботулізм – рідкісне та небезпечне інфекційне захворювання, яке виникає через токсин Clostridium botulinum. Чому наразі це актуальне питання та як уберегтися від хвороби, розповідає лікар-інфекціоніст Віктор Петров. Найчастіше хвороба передається через харчові консервовані продукти, такі як м’ясо та риба та овочі. Бактерії розмножуються в безкисневому стані, тому консерви є ідеальним середовищем для них. Віктор Петров розповідає, як розпізнати заражені продукти. В практиці інфекціоністів часто зараження ботулізмом є сімейним, рідше – поодинокі випадки. Щоб зменшити ризик захворювання, перед консервацією необхідно якісно вимити та продезинфікувати їжу. Проте, якщо запобігти зараженню не вдалось, необхідно знати, як розпізнати хворобу. При виявлені таких симптомів необхідно звернутися до лікарні. Госпіталізація при захворюванні ботулізмом є обов’язковою, а успіх лікування залежить від ранньої діагностики. Також, ботулотоксин – речовина, яку виділяє бактерія Clostridium botulinum, є ефективним методом для позбавлення зморшок, його часто використовують косметологи