У високогір’ях Тячівщини вже кілька тижнів триває сезон збору яфин. Заготівлею чорниць займаються мешканці гірських сіл. Щорічно збираючи чорниці на полонинських плантаціях, селяни поповнюють свої сімейні бюджети. Та цьогоріч чорниць не так багато, як у попередні роки. Знімальна група «М-студіо» поспілкувалась зі збирачами яфин на полонині Апецькій. Збирати цілющі і смачні дари полонин починають наприкінці липня. Сезон триває близько місяця. Робочий день у людей, які збирають яфини на схилах гори А́пецька висотою 1512 метрів, починається о другій-третій годині ночі. Бажаючі заробити на цій справі долають важкий шлях вгору вантажівкою автівкою високої прохідності. Збирати ягоди починають о 6-й ранку. Люди кажуть: вдома роботи немає, тож користуються нагодою бодай трохи поповнити власний чи сімейний бюджет. 17-літній дубівчанин Богдан за яфинами їздить третій рік.Юнак ділиться: практично вся місцева молодь заробляє на чорниці.У пік сезону на Апецькій малолюдно. Пані Надія приїхала на полонину вперше з односельчанами. Каже, за день вдалося зібрати всього 10-12 кілограм. В роботі люди використовують спеціальні гребінки. Щоб їх придбати, треба викласти більше трьохсот гривень. Кажуть: з року в рік ягід на полонині стає менше. Серед бажаючих збирати яфини на продаж – як чоловіки, так жінки і діти, по 15-25 чоловік у машині. Більшість – люди без постійної роботи. За день можуть назбирати від 10 до 30 кілограмів чорних ягід. Зібраний врожай здають одразу на вершині, за ціною 60 гривень за кілограм. Мешканець Дубового Сергій щодня вивозить односельчан нагору власним транспортом. Співрозмовник додає: денний заробіток на яфинах може коливатися від 800 до 1500 гривень. Але цього року виручка не надто велика – імовірно, через нетипові погодні умови чорниці на схилах Апецької поменшало.Сезон яфини на полонинах Тячівщини триватиме ще кілька тижнів. А потім доспіє інша ягода – брусниця, або ж як її ще називають, кам’янка, збір якої триватиме аж до осені.