А на Закарпатті досі триває сезон збору винограду. Цього річ весь процес розпочався із запізненням у 2 тижні. Розпочали збір врожаю із середини вересня, а в залежності від сортів винограду збиратимуть навіть до середини листопада. 8 тон врожаю з одного гектара – саме стільки винограду збирають в цьому урочищі на Берегівшині. Цього року сезон збору розпочався із запізненням, а триває досі.У ящики пакують тільки найкращі грона. І через 4 години після збору ароматні ягоди доставляють на переробку. Великі виноробні заводи нині використовують потужну техніку для цього. Весь процес переробки винограду на сік – механізований. А колись все було зовсім не так, розповідають у музеї виноробства.Виноград пресують, видобутий сік бродить. І тут за кілька тижнів перетворюється на вино. Найкращі вина відправляють сюди – винний погреб.Так виходять вистояні вина. Вони тут різні: сухі, солодкі, білі, червоні та розе. Аби виготовити найкращий напій з процесом слідкує десяток спеціалістів різних професій. Фахівці розповідають, як перевірити чи якісне вино, а ще розказують, як його правильно споживати.Ще Клеопатра використовувала вино зовнішньо, тобто у ваннах, які покращували стан шкіри. Маски з червоним солодким або напівсолодким вином в суміші зі сметаною, яєчним жовтком допомагають зволожити шкіру.