За чорною ягодою

На карпатських полонинах в розпалі сезон збору чорної ягоди. Хтось збирає лише для себе , та переважна більшість – на продаж. Жителі гірських районів тішаться такій можливості поповнити сімейний бюджет, кажуть, за день в цю пору можуть заробити до 2 тисяч гривень. Однак, природа натомість отримує свою ложку дьогтю. Люди нерідко залишають після себе сміття, а через щоденне навантаження руйнує лісові дороги.Один літній місяць цілий рік годує. Так кажуть жителі гірських районів про час, коли на полонинах дозріває чорниця. В цю пору в гори ідуть від малого до старого. Хтось збирає лише для себе , та переважна більшість – на продаж. Яка це важка справа – збирати ягоду на полонинах не з чуток знає п .Марія. Адже в гори на чорницю ходить змалечку. Попри свої 67- працює на рівні з молодими. Каже, за допомогою спеціального гребня,яким тут користується кожен,можна назбирати до 20 – 30 кг за кілька годин, все залежить від витривалості людини , якщо ж збирати вручну – виходить в рази менше. Наймолодшим збирачам ягоди по 7-8 років. Вони навіть мають свої маленькі гребінці. Діти та молодь вже добре розуміє наскільки корисна ягода та водночас цікава така робота на полонинах. Збирати ягоду можна будь – де. Кущів чорниці тут сотні гектарів. Однак, кожен обирає для себе певну локацію, де і залишається на кілька годин, поки не наповнить ціле відро. Їдуть на вершину люди переважносвоїм транспортом лісовою дорогою. У кого свого авто немає, – не проблема, за невеликку плату місцеві організовують довіз. Ну а хтось залишається тут на ночівлю, тож в період збору чорниць, полонина перетворюється на наметове містечко. Тут і працюють і відразу ягоду здають заготівельникам, ну а вже згодом відпочивають. Скаржаться люди на важку роботу і на невелику ціну , яку платять оптовики за чорницю. Не на камеру заготівельники кажуть, за день люди можуть зібрати до шести тон ягоди. А платять за кілограм в середньому 50- 55 грн. Жителі гірських районів тішаться такій можливості поповнити сімейний бюджет. Однак, природа натомість отримує і свою ложку дьогтю. Залишають після себе люди інколи і пластик і бляшанки, і поліетиленові пакети. Однак, за словами лісівників, у порівнянні з минулим роком, відходи просто неба зараз можна побачити значно рідше. Інша проблема – руйнування лісових доріг, які перш за все призначені для для швидкого реагування лісової охорони у пожежо-небезпечний період та для проведення лісогрподарських заходів. Адже через щоденне навантаження на шляхах утворються колії. А нерідко водії і взагалі їдуть навпростець через полонини, оминаючи автошлях. Перекрити кадрами дороги на слова таких колій Щоб запобігти розмиванню доріг лісівники перекриваютьруху періодопадів територією лісфонду. Ну і ще одна проблема – не завжди люди відділяють стиглу ягоду від ще зеленої . І до ящиків потрапляє яфина, яка б ще могла дозрівати. Інше питання – чи всі заготівельники працюють офіційно. В іншому випадку це означає, що місцеві бюджети недоотримують кошти. Та, вже за тиждень –два , чорничний сезон завершиться, та на полонинах достигне інша не менш корисна ягода- брусниця. А це означає сезон збру врожаю триватиме ще до осені.

Вас може зацікавити

ЗАЛИШИТИ СВІЙ КОМЕНТАР

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

3 + fourteen =