Закарпаття може відродити виноробство за прикладом Франції

Закарпаття має усі шанси відродити славу краю виноробного. В цьому переконані міжнародні експерти, які приїхали сюди, щоб поділитись своїм досвідом розвитку виноробства.

Фахівці оцінювали потенціал виноробів Закарпаття, розробляли рекомендації, а також вели мову про запровадження системи географічних зазначень – за європейським взірцем.

Помірний клімат, відповідні грунти, а головне – працьовиті люди – на Закарпатті є все, щоб активно розвивати виноробство – кажуть міжнародні експерти. Єдине, чого поки не вистачає українським виноробам – європейського досвіду.

Власне співпраця з експертами однієї з найбільших виноробних країн – Францією вже триває. Міжнародні фахівці порадили закарпатським виноробам більш активно популяризувати власні вина, звернули увагуі на запровадженнясистеми географічних зазначень – за європейським взірцем.

Розповіли міжнародні експерти про свій досвід у галузі виноробства:
за підрахунками фахівців, У Франції майже 600 тис осібпрацюють у секторі виноробства, а здійснюється воно на всій териорії країни: Франція має 10% площ виноградників світу і 17% світового виробництва вина. Щодо України, кажуть експерти, то її потенціал також дуже великий. Україну вже можна віднести до 25 виноробних країн у світі.

Певні кроки для розвитку виноробства в Україні вже зроблені.Один з них прийняття закону щодо розвитку виробництва терруарних вин та натуральних медових напоїв», який передбачає спрощену процедуру ліцензування для малих виробництв виноробної продукції на основі декларативного принципу.Однак, попреду ще багато невирішених питань. Зокрема, винороби як ніхто потребують державних дотацій та податкових пільг.

Щоб певні проблеми було легше вирішувати, порадили європейські фахівці українським виноробами об’єднуватись в асоціації та кооперативи, адже така практика у Франції дуже поширена. Також надали рекомендації у плані організації виробництва, покращення якості та популяризації тутешніх вин.

Самі ж виробники кажуть, виноградарство – дуже складна та ризикована справа,однак готові традиції виноробства на Закарпатті підтримувати та розвивати.

Як зазначили фахівці, для розвитку виноробства на Закарпатті є усі умови та цілком реальні перспективи. Перші кроки для цього вже зроблені, все інше залежить, як від змін в українському законодавстві так і від бажання це робити кожного окремого винороба.

Вас може зацікавити

ЗАЛИШИТИ СВІЙ КОМЕНТАР

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

thirteen + six =