Виноробство на Закарпатті отримало новий поштовх для розвитку

Виноградарство – галузь, яка історично розвивалася на Закарпатті, адже кліматичні умови сприяють хорошій урожайності різних сортів винограду. Сьогодні закарпатське вино знане у всьому світі, а найкращі його зразки завойовують найвищі нагороди міжнародних конкурсів.

Всім добре відомо, одним з найпопулярніших занять закарпатців з давнини і до сьогодні є виноробство. Природа створила тут неповторну місцевість з особливим кліматом, який сприяє розвитку цієї культури. Це підтверджує й знаний винороб нашого краю – Василь Анталовський. Чоловік каже, на своїх виноградниках працює щодня вже багато років. Роботи вистачає і влітку, і взимку, і навесні.

Яким буде вино, залежить від багатьох факторів. Головне – це погодні умови, адже винограду потрібна достатня кількість і вологи, і сонця. Та велике значення має і ставлення до винограду самого господаря.
Зараз під виноградниками у пана Василя півтора гектари землі. Свої перші вина почав робити ще у 90-ті. Розповідає, тоді виноградом засадив сорок соток і лише через 4 роки отримав результат.

Поштовхом для розвитку виноробства у краї приватні винороби вважають законопроект авторства народних депутатів від Закарпаття Василя Петьовки, Роберта Горвата, Валерія Лунченка – закон про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розвитку виноробства терруарних вин та натуральних медових напоїв передбачає спрощену процедуру ліцензування для малих виробництв виноробної продукції.

Також 3 жовтня Кабінет Міністрів України затвердив форму та порядок реєстрації декларації відповідності матеріально-технічної бази для малих виноробів, котрі хочуть виготовляти та реалізовувати власне вино. Відтепер винороби матимуть можливість отримувати ліцензії на виробництво без проходження атестації, яка раніше передбачала збір понад 140 дозвільних документів.

Попри всі обмеження, які існували до прийняття законопроектів, приватні винороби все ж знаходили вихід популяризувати цю культуру й таким чином розвивати туристичну галузь нашого краю. Вже з десяток років у різних закарпатських містах проводяться різноманітні фестивалі домашніх вин.

Цікаво, що вино у давні часи пили не тільки задля задоволення, але й з гігієнічних міркувань, оскільки сира вода часто була збудником небезпечних хвороб та епідемій. А легендарний Гіппократ навіть рекомендував вино як універсальний лікувальний засіб. Тож тепер зрозуміло, звідки взявся поширений тост усіх застіль: «За здоров’я».

Вас може зацікавити

ЗАЛИШИТИ СВІЙ КОМЕНТАР

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

4 × 1 =