Вино – родзинка Закарпаття

Дар виноградної лози та сонця з характером та своїм унікальним смаком – вино, один з благородних напоїв, що виробляють на Закарпатті. Воно стало вже справжньою родзинкою срібної землі та має свої особливі нотки та прянощі, яке не сплутати ні з яким іншим. Розпочинаємо наш шлях зі створення благородного напою з шато. Тут на близько 272  гектарах зростають та наливаються понад  15-ти сортів  винограду. Ключем до розуміння вина є теруар – сукупність численних природних умов, які впливають на виноградну лозу і, отже, і на смак майбутнього напою. І до сьогодні, виноград у шато збирають власноруч. Аби зберегти кожне гроно та плід неушкодженими. Адже це також впливає на смак нашого майбутнього вина. Сьогодні технологія, за якою виробляється вино, – це поєднання вікових традицій та останніх досягнень науки та технології. Після збору, грона винограду потрапляють у цех первинної ферментації , де вже фахівці – провідні винороби створюють такі впізнавані вина.  Опісля винна суміш відпочиває, та буде розлита для витримки у бочки. Витримане вино – особлива історія у виноробстві. Найцінніші вина зберігаються у погребі.  У бочках вина не просто відпочивають, а розвиваються. Відтак є змога створювати оригінальну «симфонію вина», витримуючи різні сорти та партії вина в різних бочках з різним ступенем обпалювання деревини. У взаємодії з благородним дубом вина стають більш вишуканими, набувають округлості та комплексності аромату і смаку, показують найкращі якості сорту й отримують шляхетні акценти ванілі, шоколаду, тютюну, прянощів.  А ще – є  додаткова витримка у пляшках. Відпочинок після розливу для витриманих вин – це також час, коли вино стає ще більш елегантним та «оксамитовим». Цьогоріч у шато очікують на гарний врожай. Винороби називають такий період вінтажним. Адже коли погода та кліматичні умови сприяють, тоді і виноград достигає відповідно, що в свою чергу дарує виробникам можливість виготовити вино преміум  якості. Скарбниця з п’янким ароматом – саме таким є кожна пляшка закарпатського вина. Тому зовсім скоро закарпатці та гості нашого краю зможуть смакувати цьогорічним винним напоєм – ігристими та класичними винами вирощеними на срібній землі.

Вас може зацікавити

ЗАЛИШИТИ СВІЙ КОМЕНТАР

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

17 − twelve =