У християн східного обряду у понеділок розпочався Великодній піст.
Пасхальний піст найдовший – він триває сорок днів. Віряни відмовляються від їжі тваринного походження і молочних продуктів. Але священики говорять: подорожнім, важкохворим і вагітним жінкам – дотримуватися обмежень в їжі не варто. Церква наголошує: піст – це передусім єднання з Богом і молитва.
Овочі, фрукти сухофрукти – тепер це основний раціон пані Ніни на найближчі пару тижнів. Розповідає, що дотримуватись обмежень посту в їжі їй зовсім не важко. Важке для неї полягає в іншому.
Пан Іван перший тиждень посту намагається сумлінно виконувати обмеження у їжі, а далі, каже, як дозволить здоров’я. Головна мета для нього – це дотримання морально-етичних цінностей. Цю думку з ним розділяють і інші.
Страви на столі під час посту мають бути прості та невибагливі. Варто забути про м’ясо, молочні продукти та солодощі. Серед напоїв бажано утриматися від кави та чаю. Пасхальний піст – один із найдовших – він триває 40 днів.
Щоби піст не перетворився на дієту, слід дбати про духовне життя. Відмовитися від шкідливих звичок та залежностей, в кожного це щось своє.
Головне у піст – це смирення – каже настоятель «Красногорського чоловічого монастиря на честь Усіх Святих» архімандрит Ілларій. Смирення надає душевних сил для виконання усіх дій посту. Дотримання посту – це не тільки обмеження, це і можливості – говорить архімандрит. Є можливість змінювати своє життя.