Відродження виноробства на Закарпатті: перші кроки

Понад півтори сотні фахівців зібрав інвестиційний форум «Закарпаття – бізнес в центрі Європи», участь у якому взяли керівники, парламентарі, дипломати з сусідніх країн ЄС, представники бізнесових кіл, керівники виноробних підприємств краю. Саме виноробна галузь, її проблеми та перспективи, є головною темою порядку денного цьогорічного заходу.

Проект на майже 4,5 млн грн презентує Йосип Бартош. Саме стільки коштів необхідно для реставрації Чинадіївського замку Сент-Міклош, щоб відвести воду. Колись у його підвалах зберігали 8 тисяч літрів вина. Мешканці сусідніх сіл збирали виноград, виготовляли вино та везли до Будапешту продавати. Якщо проект підтримають, виноробство може знову відродитися у регіоні. До того ж в Закарпатті споживачі дедалі частіше обирають саме натуральні столові вина.

Щоб справжнє вино, без краплі спирту, визнали продуктом харчування, потрібні умови, які мають вирішити на законодавчому рівні.

Іван Урста каже, що виноробство справа затратна. Більшість необхідного матеріалу для процесу потрібно купувати за кордоном, тому що в Україні усього і не знайдеш.

Також для розвитку галузі не останню роль відіграє мораторій на землю. Це – одне з невирішених питань, адже в той час, коли інвестор міг би і хотів би вкладати кошти в землю, вона заростає чагарниками.

Винороби з багаторічним досвідом, пригадують, як ще в минулому столітті розвиток виноградавства був шаленим, і як стрімко цю галузь перестали розвивати.

А одна з майбутніх можливостей є закладка технічних і столових сортів винограду для їх вивчення.

Тим паче, що зараз є змога створити географічні зазначення продукту. Це не лише марка, своєрідний бренд виробника, але й знак його якості, що на міжнародному ринку дає змогу залучити побільше інвесторів, які, в свою чергу готові вкладати кошти для розвитку виробництва. Адже, у цьому випадку вИна, за кордоном із географічними зазначеннями користуються преференціями в рамках певних квот. І такий продукт відносять до високо сегменту.

Прототипами географічних зазначень можна вважати середньовічні виноробні товариства, які називалися «винними лицарськими орденами».

Проте, щоб про закарпатські вина дізнавалися у всьому світі, варто популяризувати їх за допомогою туристів. Вже багато років у нашому краї проводяться різноманітні винні фестивалі. Та до прикладу найбільший щорічний мукачівський фестиваль вина останнім часом , за словами виноробів, які на них неодноразово перемагали, втрачає популярність.

За словами Дениса Мана, в загальному інвестори, одними із яких є Нідерланди, близько 70% фінансів вкладають у промисловість. На щорічному інвестиційному форумі, представники саме цієї крани висловили готовністю розвивати і закарпатське сільське господарство. В тому числі і виноробство.

Такі бізнес-зустрічі покликані не тільки познайомити потенційних партнерів, але й допомогти їхній співпраці. Інвестору – знайти ідею, в яку варто вкладати кошти, а виробнику – представити свій проект для реалізації.

Вас може зацікавити

ЗАЛИШИТИ СВІЙ КОМЕНТАР

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

thirteen − 1 =