Відродити автентичні сорти. Тематичний захід

Зазирнули в історію сортів винограду австро-угорсьої селекції, аби відродити їх у Закарпатті – тематичний захід відбувся в Ужгороді. Організаторка – Ольга Тоїчкіна – присвятила наукову роботу цій темі, результатами дослідження поділилася з експертами, науковцями та виноробами краю, а також представниками угорського консульства. Обговорили реальну історію закарпатського виноробства, приділили увагу сортам винограду, що росли у регіоні, ділилися цікавими історичними фактами, аналізували статистичні дані. Відродження сортів винограду австро-угорської селекції у Закарпатті – на часі! Адже виноробство у краї зародилося понад 2 тисячі років тому! Активно почало розвиватися у 13 столітті. Наші предки вирощували тут такі сорти як бакатор, фурмінт та цвайгельт. Вина з яких славилися далеко за межами регіону. Зазирнули в історію, аби відновити автентичні сорти та підняти якість вин, що стануть відомим брендом Закарпаття! Концепцію розвитку виноробства краю презентувала експертка з якості вина. Поділилася фактами та цифрами, що підняли з архівів за сприяння Угорського консульства. Так, умови отримання ліцензій на рівні держави спрощені, закарпатські винороби стають легальними та більш захищеними. Теруар Закарпаття – ідеально підходить для історичних сортів винограду. Залишилося вивчити досвід предків, садити виноградники і робити якісне вино, аби виробництво перетворилося із кустарного промислу у розвинену промислову галузь Закарпаття, що конкуруватиме на міжнародному ринку. Наукове дослідження удосконалення технології столових вин з сотрів австро-угорської селекції в умовах теруару Закарпаття експертки Ольги Тоїчкіної ляже в основу художньо-публіцистичної книги, що стане практичним посібником виноробам.

Вас може зацікавити

ЗАЛИШИТИ СВІЙ КОМЕНТАР

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

five × five =