Токсичний борщівник

Сьогодні літній відпочинок у лісі, горах чи на березі річки може завершитися прикрою несподіванкою, а точніше глибокими опіками. Причина цьому – небезпечна токсична рослина – борщівник.У всьому світі відомо близько 70 його видів. На територію колишнього СРСР цю культуру завезли з Кавказу,з метою використання силосу для корму худоби, однак через високу кількість ефірних масел у борщівнику, після його споживання тварини давали гірке молоко. Тож годувати тварин бур’яном перестали, алевінпочав масово розростатися на луках, берегах річок, вздовждоріг, в лісосмугах. Наразі борщівник трапляється майже на всій території України (тут його налічують 5 видів) і на Закарпатті зокрема. Із усіх видів борщівників становить чи не найбільшу загрозу для життя і здоров’я людини борщівник Сосновського. Його складно відрізнити від схожих представників. Небезпечиним є не тільки сік рослини, який здійснює токсичну дію на шкіру, але і її пилок, аромат і навіть росаТобто сік рослини становить найбільшу загрозу за потрапляння на шкіру під дією прямих сонячних променів. Відтак опіки у людини можуть різних ступенів. Лікарка додає, якщо на місці опіку формуються міхурі – їх у жодному разі не можна проколювати, адже є ризик занести інфекцію і відповідно період реабілітації буде значно довшим. Пігментація після опіку, в залежноті від глибини ураження, може тривати навіть до року. Втім уберегтись від токсичної рослини можна.До слова, в Україні боротьба із борщівником ведеться на державному рівні. Згідно із статтею 33 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» та Земельного Кодексу України знищення борщівника Сосновського є компетенцією міських, селищних, сільськихголів. Тож наполегливо просимо владу дбати про викошування отруйного бур′яну на відповідних територіях, а краян – бути обережними.

Вас може зацікавити

ЗАЛИШИТИ СВІЙ КОМЕНТАР

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

thirteen − 4 =