Приготувати сир. Унікальні традиції Закарпаття

Жовтий, червоний, зелений, синій, чорний… Різнокольоровий та насичений різними смаками і я розповідаю не про жуйку чи то желе. А про сир. На закарпатті колишній поліцейський карного розшуку вже 5 років варить кольоровий сир. А ще продукт чоловіка має найнеочікуваніші смаки. Це все приладдя Олексію потрібне не для хімічних експериментів. З їх допомогою чоловік готує сир. На кожному етапі свій інструмент. Спочатку з допомогою спеціального піашметру чоловік перевіряє якість молока.Згодом молоко пасперезують ось у цьому пастеризаторі. Тут же його охолоджують. І додають бактерію та сироватку.Сформовану сирну грудку розкладає у форми. Пресує. Згодом сир настоюється у розсолі 2 доби. Ще два дні сохне. А потім потрапляє сюди – у камеру дозрівання сирів.Є тут і вистояні сири яким 3-4 роки. І всі ці сири різні. У чоловіка понад 20 їх видів.Експериментує із найнеочікуванішими смаками.Є у колекції і сир з зеленим чаєм, вистояний у вині, з лавандою з липою.Спочатку ідеї сировара дегустують його рідні.Олексій та Світлана у колишньому працівники поліції. Сироварінням чоловік зайнявся після виходу на пенсію. Та чи думав колись, що нова професія буде саме сирна? – каже і не здогадувався.Нині ж до подружжя часто приїздять туристи повчитися варити сир та власне скуштувати його. Чоловік же каже, життя на пенсії не закінчується. А навпаки, може стати чудовою нагодою для втілення мрій.

Вас може зацікавити

ЗАЛИШИТИ СВІЙ КОМЕНТАР

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

three × 4 =