У «столиці паприки» – Великій Доброні дозріває перець

Це село називають українською столицею паприки. Вирощують солодкий та гіркий перець у Великій Доброні майже в кожному дворогосподарстві. Згодом перець сушать, а після цього перемелюють, в результаті отримують ароматну спецію, відому на всю Україну.

Зараз у Великій Доброні ніхто без діла не сидить. Зазвичай саме в серпні тут достигає перець. А цю сільськогосподарську культуру тут вирощують майже в кожному дворогосподарстві. Місцеві кажуть, для них це і традиція і звичайно спосіб заробітку. Побачити дивні грона з перцю можна чи не в кожному дворі.

Житель Великої Доброні пан Олександр розповідає: цього року врожай перцю трохи менший, ніж торік. Всьому виною сильна спека. Щоб перець краще висушився, його нанизують на нитку і після цього підвішують. А щоб створити таке намисто з перцю, потрібно спершу пройти майстер-клас від місцевих.

Продають селяни зазвичай не свіжий перець, хоч і на нього є попит, а паприку – спецію, без якої вони вже не уявляють жодну страву. За словами пана Олександра, щоб отримати мішок паприки, потрібно перемолоти майже 100 кг свіжого перцю. Оптова ціна за кілограм – 100 грн. Цю спецію купляють і везуть далеко за межі Закарпаття.

Хоч в селі вирощують і багато інших культур, до перцю тут ставляться по-особливому. Цей пам’ятник виготовив місцевий житель з каменю-пісковика, привезеного з Вінниці. Саме цей макет, з кількох запропонованих, вибрали самі жителі Великої Доброні. Зараз «Доброньська паприка» відома не тільки в Україні, а навіть за кордоном, а все завдяки працьовитості місцевих, які свято бережуть свої традиції.

Вас може зацікавити

ЗАЛИШИТИ СВІЙ КОМЕНТАР

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

eighteen − 5 =