Закарпаття – серед регіонів України із найдорожчими продуктами

У Києві та на Закарпатті найвищі ціни на продукти, про це повідомив у Фейсбук директор Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко. Зокрема, закарпатці купують 4 продукти з переліку соціальних дорожче за інших. Це свинина, цукор, олія соняшникова і цибуля.

Експерти Асоціації постачальників торговельних мереж на підставі даних офіційної статистики визначили регіони України з максимальними цінами на продукти. Аналіз показав, що в столиці та на Закарпатті найвищі ціни на більшість продуктів на кінець лютого цього року. Лідирує наш край, зокрема, за ціною на свинину. Згідно з цим рейтингом, на Закарпатті кілограм свинини коштує майже 123 грн., при середній ціні по Україні – 110 грн. На зеленому ринку Мукачева у кінці лютого середня вартість кілограма свинини становила 115 грн., приблизно так само, як на Одещині. Зважаючи на ціну, попит на м’ясо став меншим.

Ціна зростає також через зменшення поголів’я свиней на Закарпатті, каже начальник Мукачівського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Закарпатській області Василь Туряниця. Це наслідок африканської чуми свині, що спалахнула на Закарпатті у 2017 році. До сьогоднішнього дня вживаються заходи, аби унеможливити повтору зараження вірусом, тому потрапити на жодну з закарпатських ферм неможливо.

На Закарпатті, каже Василь Туряниця, своїх свиноферм вистачає. Є вони в Іршавському, Тячівському та Мукачівському районах.

Надзвичайно популярною та важливою темою для краян сьогодні є вміст антибіотиків та інших речовин у м’ясній продукції. Василь Туряниця запевняє: боятись закарпатцям нема чого. М’ясо на наших прилавках перевірене. Держслужбовець радить купляти свинину зареєстрованих крупних виробників та бажано в супермаркетах. Каже, туди м’ясо привозять завжди після планового забою. Ще один варіант – виростити свиню самому.

На жаль, знання, чому м’ясо дороге, не робить його більш доступним для людей. До прикладу, пенсіонерам доводиться його купляти усе рідше.

До прикладу у сусідній Польщі кілограм фаршу коштує 14-16 злотих, це близько 100 гривень, а вирізка свинини – 17 злотих, приблизно 120 гривень. Ціна така сама, як і в Україні. Але є одне «але ». Якщо в Польщі в середньому платять 500 євро, то в Україні середня місячна плата сягає десь 300 євро. От і виходить, що українцям доводиться економити на харчуванні або ж витрачати на нього більшу частину своїх грошей.

Вас може зацікавити

ЗАЛИШИТИ СВІЙ КОМЕНТАР

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

19 + four =