Маестро солодощів. Валентин Штефаньо – автор торта “Ужгород”

Славнозвізний торт «Ужгород». Той, хто вже хоч одного разу ласував самколиком, не зможе забути ніжний смак – бізе, солодкий крем, горіхи. Їстівний «Ужгород» доступний для українців вже майже 10 років. Автором смаколика є кондитер Валентин Штефаньо. Та торт не єдине досягнення чоловіка. Нерідко їдучи погостювати до друзів чи рідних ми веземо з собою гостинці. На Закарпатті нині чимало брендових, унікальних смаколиків. Хтось купує вино, хтось бринзу, а ужгородці неодмінно везуть. Так, саме його – торт Ужгород. Як у Києва, Праги, Захера – місто над Ужем має свій кулінарний символ. Печене безе з фундуком, крем-мус і зображення найстарішого собору на верхньому коржі. Чи не кожен ужгородець знає, хто створив традиційний смаколик міста. А хто не знає, знайомтеся – Валентин Штефаньо. Трохи інформаційної довідки про кондитера: народився в Ужгороді 1978 році. Валентин засновник бренду “Valentin & Valentina Shtefanyo”, власник знаменитих ужгородських кондитерських. Викладач міжнародної кондитерської школи DJF. Автор сотні десертів. Неодноразово перемагав на престижних кулінарних конкурсах міжнародного рівня, депутат міської ради Ужгорода. А ще коханий чоловік та батько двох донечок. Аби познайомити вас із цим ужгородцем, а ще розказати про історію виникнення улюбненого торта «Ужгород», ми вирішили провести один день із Валентином. Восьма ранку. Валентин вже за кермом. З улюбленою музикою, усмішкою, а значить і з чудовим настроєм, починає свій день кулінарний маестро. Перша зупинка Валентина – кондитерська. Валентин перевірив, чи підійшло ново закуплене масло для пригортування круасанів. Чи зайняті всі пекарі роботою. Персонал зустрічає Валентина радісно. Одразу закидують питаннями, звітують. А поки шеф не чує, розказують нам, який він начальник. Валентин тим часом у кафе кондитерської. Перевірив, чи на прилавках є все необхідне. Один круасан Валентин прихопив з собою, аби не будити рідних, коли у дітей літні канікули. Зазвичай саме тут і снідає. Наступна зупинка – кондитерський цех. Саме тут народжуються кулінарні шедеври. Пліч опліч із кондитером працюють 8 жінок. Кожна має своє завдання. І саме тут шоколад ллється рікою, повсюди аромат карамелі. Валентин одягає свій кітель. І береться готувати знаменитий десерт Павлова. У ягідне пюре Валентин додає желатин. І поки готується маса – кулі, розказує, як з’явився на світ торт Ужгород. І ось Валентин приступає до готування крему у десерт. Для цього бере вершки, сир маскарпоне та цукрову пудру. Десерт готовий. І він неперевершений. У розмовах за тортиком Валентин розказує, що готувати почав у 5-му класі, саме тоді відвідав свої перші кулінарні курси. Згодом закінчив кулінарне училище в Ужгороді. Поварські завдання були на його плечах і в армії. Як же ділить кухню з дружиною? А на кухні зазвичай саме вона. А тим паче останні 2 роки. Бо ж на роботі кондитер буквально пропадає. Адже налагодження роботи, розробка нових десертів, бухгалтерія – саме на його плечах. Валентин розповідає, наразі доводиться працювати і таким собі прораборм. З минулого року будується цей цех. Тому роботи зараз вистачає. Та як кулінарний маестро встигає? Валентин каже, ніколи не товаришуватиме з підлими людьми, любить щирість. На роботу готовий взяти професіонала, який вміє визнавати свої помилки та вчитися. Любить активний відпочинок у колі сім’ї, поласувати солоденьким – але тільки в міру. А ще завжди готовий ділитися своїми знаннями. Тому має на меті відкрити кондитерську школу в Ужгороді. Валентин не вірить у гороскопи, удачу чи талант. Чоловік каже, все страва наживна. Аби досягти своєї мрії, потрібна праця. Кондитер не готовий розказати секретний рецепт торта Ужгород. Але залюбки ділиться своїм рецептом успішної кар’єри та щастя. Тож вірте в себе, мрійте, і тоді ми неодмінно знімемо сюжет і про вашу історію успіху…

Вас може зацікавити

ЗАЛИШИТИ СВІЙ КОМЕНТАР

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

19 − nine =