Кутя – окраса різдвяного столу

Хліб, картопля, пироги, а також страви з риби та грибів – все це традиційно кладуть християни на різдвяний стіл, окрасою якого є – кутя. Ця різдвяна страва  має багато варіацій, тому в кожному українському регіоні її рецепт різниться.  Вона може бути різноманітною за консистенцією, смаком та наповненням.  Проте єдине, що залишається незмінним – це значення куті на різдвяному столі. Головними інгредієнтами справжньої гуцульської куті є пшениця, мак, горіхи, сухофрукти та мед. Кожен продукт має своє особливе значення,  та всі вони поєднуються у смачну та справді символічну різдвяну страву. До вже готової куті додаємо узвар, зварений з слив, підсушених яблук та інгредієнтів за смаком. Напій вливаємо до горщика та отримуємо смачну гуцульську кутю. Хоча рецепт не є складним, кожна господиня готує свою особливу кутю. Адже вкладала в неї душу та любов. Головним секретом смачної куті – є хороший настрій господині.  Перед тим, як накрити на стіл, під скатертину кладуть сіно, що символізує народження Ісуса. На  краях столу  головки часнику. Це – символ захисту від нечистої сили. Посередині ставлять свічку як символ пам’яті і миру. Місце куті – також на середині столу. Її, за давньою традицією, і куштують першою. Вечеря починається з молитви, а першу ложку куті смакує господар дому. Різдвяну кутю заведено готувати тричі на рік – на Різдво, Василя та Водохреща. Та головне зустріти всі ці свята у родинному  колі. Адже Різдво – це свято, що збирає найрідніших,  аби разом радіти народженню Ісуса Христа.

Вас може зацікавити

ЗАЛИШИТИ СВІЙ КОМЕНТАР

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

20 + 14 =