«Кусючі» ціни

Споживчі ціни в Україні наразі немалі. Вартість деяких овочів цьогоріч встановила антирекорд по дороговизні. Тепличні огірки та помідори може дозволити собі не кожен, а от інгредієнти борщового набору більш доступні, хоча й так само б’ють по кишені. Пан Рудольф працює на ринку, реалізує овочі. Чоловік каже, попит на його продукцію є завжди. Основні складові борщового набору купують як завжди, а от об’єм продажу тепличних дещо знизився, бо ж ціни «кусаються». Цьогоріч вартість огірків та помідорів б’є всі рекорди. Наразі кілограм зелених коштує близько 130-150 гривень, а на томати ціна подекуди добігає позначки в 170 гривень. Варто зазначити, що така цінова тенденція на тепличні овочі зберігається в Україні вже третій рік поспіль. Якщо брати до уваги довоєнні роки, різниця вартості колосальна – ціна огірків та помідорів зросла в середньому на 60%. Перець, баклажани та кабачки так само вартістю не тішать. Що стосується основного овочевого набору – то тут вартість наразі більш стабільна. Помітний стрибок цін на картоплю, капусту та моркву відбувся ще восени і досі тримається на одній позначці. Але якщо порівнювати їх з минулорічними січневими показниками здорожчання досить вагоме. Наприклад, картопля минулого року вартувала в середньому 15 гривень за кілограм, зараз – 30, ціна капусти підскочила з 11 до 35 гривень за кіло, морква – з 11 до 30. Також із середини грудня ціни на часник на полицях магазинів упевнено перевалили за позначку 200 грн за кілограм. Наразі, найбільшу «стабільність» демонструють цибуля і буряк. Експерти зазначать, ціни на більшість продуктів у січні 2025 року будуть триматися на такому рівні, як вони є зараз. Серйозних зростань надалі не очікується.

Вас може зацікавити

ЗАЛИШИТИ СВІЙ КОМЕНТАР

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

15 − twelve =