«Гуцульська бриндзя». Перший український продукт із географічним зазначенням

«Гуцульська бриндзя» – саме цей продукт місцеві вважають своєю візитівкою. Сир, який виробляють вівчарі Гуцульщини за спеціальною технологією, минулого року зареєстрований першим Українським продуктом із географічним зазначенням,а днями постало питання про внесення його до Національного переліку нематеріальної культурної спадщини. Бриндзя – продукт,який є гордістю Карпат,адже він не тільки смачний та корисний,а й потребує чималих зусиль для його виготовлення. З процесом виготовлення овечого сиру можна познайомитись в унікальному музеї,що нещодавно відкрився в місті Рахів. Тут представлені бутафорні приладдя для приготування сиру,проводять екскурсії та знайомлять з послідовністю приготування продукту, його історією.У закладі можна доторкатися до експонатів, приміряти гуцульське національне вбрання, фотографуватися. Гасло музею «скуштуй експонат», то ж невід’ємною його частиною є дегустація кулеші з бриндзьою.Нещодавно гуцульська овеча бриндзя отримала особливий статус і стала першим Українським продуктом із географічним зазначенням. Що ж означає цей статус? Якщо товар має значок “географічне зазначення”, то це свідчить, що його виготовляють винятково на конкретній географічній території,в цьому випадку – Гуцульщини (Закарпатська, Івано-Франківська і Чернівецька області). Звісно ж цей продукт гідний щоб потрапити до національного переліку нематеріальної культурної спадщини.Невеличкі,здавалось би,кроки проте скільки користі може принести: розвиток туризму,унікальність продукту дасть гарний прибуток,а також може дати поштовх для відродження та популяризації вівчарства на Гуцульщині. Очільники влади та гості з управління транскордонного співробітництва зібрались,щоб обговорити питання внесення елементу нематеріальної спадщини «Гуцульська бриндзя» до Національного реєстру.На Рахівщині за останні роки проведено велику та клопітку роботу щодо збереження історичної та культурної спадщини краю,відтепер туди входить і «Гуцульська бриндзя».

Вас може зацікавити

ЗАЛИШИТИ СВІЙ КОМЕНТАР

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

two × two =