Гастрономічна візитівка. Великобичківський медяник

Селище Великий Бичків на Рахівщині здавна славилося своїми традиціями. Гастрономічною візитівкою селища є традиційний кондитерський виріб – медяник, невід’ємний атрибут весільних обрядів. Знімальна група «М-студіо» побувала в однієї з місцевих майстринь, яка опанувала мистецтво випікання медяників. Весільний медяник – традиційна гастрономічна родзинка Великого Бичкова. Подейкують, що вперше цей виріб згадується у записах початку двадцятого століття. Таємну рецептуру досі тримають в секреті. За легендою, її перейняли від австрійських кулінарів. І ме́дяник – це не що інше, як гуцульський різновид відомого торту «За́хер». Назва медяника походить від основного інгредієнту – меду.За традицією молоді на весіллі ламали ме́дяник навпіл – у кого більша частина, той довше житиме. Та щоб не було образ, кухарки хитро підпилювали виріб точно посередині.З плином часу з весільного оберегу медяник перетворився на солодку візитівку селища. Не кожна господиня може виготовити. Однією з небагатьох майстринь, яка досконало вивчила мистецтво створення медяників, є Марія Чорі̀й. Умілиця пригадує: починала з цукрових квітів. Випікати ме́дяники завжди було її мрією, але вдавалося не одразу. Таємну технологію вивідала у досвідченої весільної кухарки.Візерунки для медяника мпайстрині здавна підбирали під гуцульську вишивку гладдю. Кажуть, у них закодоване побажання для молодої сім’ї.Зараз молодь іноді просить зробити ме́дяники у кольорах весілля. Хай там як, але двох однакових медяників не буває. Останнім часом великобичківський смаколик став популярним як серед бичківлян, так і за межами Закарпаття. Місцеві, які виїжджають за кордон, щоб відчути себе як удома, часто замовляють цю випічку на весілля. Цінують їх і українці сусідньої Румунії.Мед як консервант у складі виробу робить його придатним у їжу протягом кількох місяців. А якщо медяник правильно засушити, зберігатися може і двадцять років. Чаклують над шедевром 3-4 дні.Наразі у Великому Бичкові є з десяток майстринь, які випікають медяники. Пані Марія каже: берегині цієї давньої традиції прагнуть офіційно запатентувати медяник як автентичну гастрономічну візитівку Великого Бичкова.

Вас може зацікавити

ЗАЛИШИТИ СВІЙ КОМЕНТАР

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

8 + twenty =