На Закарпатті процес децентралізації, здається, завмер. Уже два роки як було 6 ОТГ, так і залишається. Та вони розвиваються на всю потужність. До прикладу, Перечинська громада ремонтує заклади освіти, автошляхи та витрачає кошти на туризм.
Унікальна природа, клімат, а ще хороші люди та звісно кухня – основне, що так приваблює туристів на Перечинщину. Сюди їдуть гості з-за кордону та з інших регіонів України.
Бармен Власта Пильник розповідає, що туристів завжди є багато. Найбільше їх взимку та на травневі свята, влітку. Частують їх закарпатськими та угорськими стравами. Розповідає – усе готують з любов’ю.
За словами сина власника закладу Юрія Гуранича, кардинальних змін не відчувають після того, як у районі створено об’єднану громаду. Каже: як і раніше, готові запропонувати гостям розважальну програму в готельному комплексі, а також туристичні маршрути та поїздки за межі громади. Спортсменів також не залишають поза увагою. Але, щоб привабити більше туристів, насамперед потрібно вирішити питання екології.
За словами адміністратора одного з місцевих закладів Людмили Барник, після об’єднання більше людей дізналися про Перечин. Вважає, що потрібно більше фестивалів.
Однією з цікавинок та візитівкою Перечинської об’єднаної громади, куди турист їде із задоволенням і не повертається з пустими руками – це сироварня. Тут виготовляють чорний, жовтий, червоний, а ще синій та зелений сири.
Цей сир, зварений з 500 л молока, виготовили ще 28-го лютого минулого року. Він вкритий харчовим латексом та зберігається поруч з іншими видами при температурі 10-12 градусів. А от справжньою зіркою є чорний сир. Такий колір йому надає чорнило каракатиці, що доводиться купляти за кордоном.
Вартість всієї голівки сиру близько 800 гривень. Поруч на поличках зберігаються «діаманти Карпат». Зі смаком часнику, обкатані в чорний перець та червону паприку. Через високу вологість сир може вкривати пліснява, але виробник знайшов вихід.
Частково Олексій Синельников досягнув мети. Сир купують далеко за межами області. Виготовляють продукт на основі фермерського молока. Його пастеризують, підігріваючи до 60-ти градусів, а через півгодини охолоджують. Вже готовий сир у формі пресують з обох боків, щоб надати йому звичної круглої форми.
Сировар запевняє, що з владою Перечинської ОТГ є повний діалог. Зокрема в об’єднану громаду входить місто Перечин та 4 села: Ворочово, Зарічово, Сімерки та Сімер. За словами Івана Погоріляка, щоб ще більше привабити туристів, запланували чимало проектів.
Також не меншу увагу приділяють інфраструктурі. Тільки за минулий рік на ремонт витратили 13 млн грн. Більше 10-ти млн – це кошти громади, 2 – фонду інфраструктурної субвенції. А завдяки співпраці з іноземними туристами планують ремонти освітніх закладів.
Останні два роки на Закарпатті так і залишається – 6 ОТГ. Але ця кількість скоро зміниться. 4 громади вже подали документи до ОДА для їх затвердження. Ще в кількох розпочалися консультації та обговорення.
А ті, що вже створені, за своїми критеріями одні з найспроможніших. Планують створення ЦНАПів, щоб надавати якісні послуги для населення та подають заявки на інфраструктурні проекти.
Закарпаття ще й єдина область без багатостраждального перспективного плану. За словами Івана Дем’янчука, є всі шанси, що упродовж місяця його таки приймуть. За припущеннями керівника обласного офісу реформ, до кінця року ОТГ буде більше десятка. І децентралізація на Закарпатті зрушить з «мертвої точки».