На Закарпатті вже 2-й рік поспіль вирощують шафран посівний. Цю дорогу і рідкісну квітку засіяв ужгородець на Мукачівщині. Разом із сім’єю виробляють із квітів елітну приправу. Анджеліка Мазюта разом із кумою показують, як правильно обривати тичинки шафрану посівного. Їх жінка називає справжнім скарбом.Шафран посівний на відміну від свого родича шафрана Гейфеля є їстівним. І цвісти починає в кінці вересня. Квіти залишаються аж до листопада.У цій квітці найцінніше – тичинка. Після того, як жінки їх обірвуть, почнеться процес сушки.І вже тоді ці вусики шафрану перетворяться на дорогу приправу. Жінка розповідає, нині в Україні багато шахраїв підробляють дорогі прянощі.Шафран це – одна з найелітніших приправ у світі. Один грам спеції вартує 200 гривень. Масовим виробником спеції у світі вважається Іран та Іспанія. Три роки тому ужгородець Андрій Мазюта в себе біля хати посадив шафран посівний. Вже за пів року отримав перші квіти.Вже 2-й рік чоловік разом із сім’єю збирає врожай з цього поля на Мукачівщині. Цього року каже квітів не багато.Квіти каже не вибагливі. І з кожним роком їх на полі стає все більше. Збирати шафран цього року почали на початку жовтня. І вже за кілька днів Андрій переконує буде перша свіжа приправа. Ну, а приправа підходить у використання як до десертів так і солоних страв, а ще з неї виходять смачні підбадьорююч