Як очистити повітря в будинку: порівняння найпопулярніших способів

Згідно з низкою досліджень, у більшості квартир повітря містить у кілька разів більше шкідливих домішок, ніж атмосфера на вулиці. Люди дихають таким повітрям більшу частину доби, а якщо це повторюється роками, проблем зі здоров’ям не уникнути. Єдина можливість вирішити питання – очищення повітря у будинку. Для цього можна застосувати звичні методи або купити спеціальні прилади: докладніше про те, як очистити повітря у приміщеннях, читайте у статті нижче.

Навіщо додаткове очищення повітря?

Для початку, кілька шокуючих фактів:

  1. Щорічно понад 4 млн людей помирають через забруднення повітря в житловому приміщенні. Найчастіше причиною є приготування їжі на гасі та твердому паливі, що сильно забруднює повітря.
  2. Життя у забруднених житлових районах – це підвищений ризик інсульту, розвитку раку, серцево-судинних та легеневих захворювань.
  3. Половина випадків смерті від пневмонії у дітей – результат їхнього життя у приміщеннях із забрудненим повітрям.

Саме щоб не потрапити до цієї статистики, необхідне очищення повітря в будинку. Грамотний підхід дозволить убезпечити себе та сім’ю від таких симптомів, як задишка, астма, нежить, алергія. Постарайтеся максимально:

  1. Очистити повітря у будинку від пилу, алергенів, шкідливих речовин;
  2. Відновити нормальний баланс мікроклімату у приміщеннях;
  3. Позбутися запахів, що застоялися;
  4. Поліпшити якість збирання.

Джерела забруднень повітря у житлових зонах

Забруднення, що потрапляють до кімнати, приходять з вулиці. Залежно від типу району, його віддаленості від фабрик, автомагістралей, полів джерелами забруднення може бути різні речовини. Так, середньостатистичний очищувач повітря в будинку, у різному співвідношенні вловлює:

  • Продукти горіння газу, гасу, вугілля, бензину, деревини;
  • Наслідки тютюнопаління у вигляді сажі та смол;
  • Пудру із різноманітних будматеріалів;
  • Дерев’яні стружки, тріски, пил;
  • Пилок рослин, суперечки грибів;
  • Залишки засобів для чищення та гігієнічних засобів;
  • Різні небезпечні сполуки типу радону або пестицидів.

Як очищають повітря у будинку?

Фотографія із сайту https://alterair.ua/ru/

Кожен, хто серйозно задумався про очищення повітря від пилу, хоче зробити це швидко, правильно та безпечно. Ось кілька способів:

1) Купуйте мийку повітря

Найпростіша система очищення повітря в будинку – це «миття повітря». Пристрій здатний вловлювати фільтрами великі частинки пилу, пилок квітів, шерсть тварин, частина алергенів із відповідним розміром. Система очищає повітря за допомогою зволожувача та води. Тобто. система дозволяє очищати та зволожувати повітря одночасно.

2) Встановіть припливний чи настільний очисник повітря

Якщо вам важливо очистити повітря і від дрібнодисперсного пилу, краще віддати перевагу іншій системі очищення повітря: «очиснику повітря». Пристрій обладнано фотокаталітичним, електростатичним фільтром або hepa системою. Завдяки такому рівню фільтрації, система здатна видаляти з повітря пил, неприємні запахи та інші частинки, що витають у ньому, розміром до 0.1 нМ. Таким чином, під роздачу потрапляють бактерії, віруси та хімічні речовини. Є два типи повітряних очисників:

  • Настільні – обробляють повітря, яке вже є у приміщенні;
  • Припливна система дозволяє провітрювати квартиру, поставляючи до кімнат очищений приплив повітря. Пильне, забруднене повітря витягується через віддушину.

3) Функція очищення повітря у кондиціонерах

Якщо ви маєте намір придбати новий кондиціонер, зверніть увагу на пристрої з додатковим очищенням повітря за допомогою фільтрів та іонізаторів. Таким чином ви зможете контролювати мікроклімат не тільки за температурою, а й чистотою повітря.

Способи очищення без додаткових пристроїв

Резонно запитатиме, як раніше очищали повітря у будинках, адже не було жодних систем очищення повітря. Відповімо: є природні методи очищення приміщень, проте вони ніколи не були такими ефективними, як сучасна очисна техніка. Отже, до простих і зрозумілих способів очистити будинок від шкідливого пилу, відносяться:

  1. Провітрювання у приміщеннях. Таким чином, мешканці можуть зменшити кількість пилу, а також наситити повітря свіжою порцією кисню. Однак у вітряну погоду провітрювання може спричинити лише додаткову сміття в кімнаті.
  2. Вологе прибирання– перевірений очисник повітря у будинку. Дуже важливо ретельно мити підлогу та меблі, а також діставати пил із важкодоступних локацій. Якщо мийкою займатися регулярно, ви помітите, що пилу стало набагато менше, а збирання потрібне вже не так часто.
  3. Рослини. По-перше, це просто красиво… А якщо серйозно — кімнатні квіти поглинають цілу низку шкідливих речовин із повітря та використовують їх для свого харчування. Це також частково очистить повітря та покращить мікроклімат у вашому будинку.

Про автора

Вас може зацікавити

ЗАЛИШИТИ СВІЙ КОМЕНТАР

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

thirteen − 3 =